Mesajul domnului profesor Solomon Marcus


Promoţia 1985 a rămas pentru mine una din culmile aventurii mele educaţionale, alături de alte câteva, într-o istorie de 60 de ani de viaţă în amfiteatre şi săli de clasă. Am avut şansa de a avea în băncile din faţa mea studenţi ca Alexandru Zaharescu, Victor Nistor, Alexandru Nica, Florin Boca, Cristian Cobeli, Cristian Sima, Viorel Niţica, Viorel Vâjâitu, reuşind, pe o parte din ei, să-i atrag în cercetări plasate în imediata continuare a cursului de analiza pe care îl prezentam în faţa lor. Rezultatele acestor contribuţii au fost publicate, la vremea respectivă, în periodice matematice de specialitate. Acum, privind retrospectiv evoluţia lor, descopăr că matematica româneasca datorează promoţiei Dumneavoastră prima şcoală românească de cercetare în teoria analitică a numerelor iar dirijorul acestei formidabile orchestre, cu membri pe doua continente, este fără îndoiala Alexandru Zaharescu. Printre membrii ei: Florin Boca, Cristian Cobeli, Viorel Vâjîitu, toţi din promoţia Dumneavoastră.

De mai mulţi ani urmăresc pe Cristian Sima si pe Măriuca Talpeş, primul recunoscând ca formaţia matematică i-a asigurat succesul în domeniul întelegerii unui fenomen atât de complex şi de delicat cum este cel financiar, iar cea de a doua manifestând o adevarată fascinaţie pentru fenomenul educaţional, fascinaţie în care mă regăsesc; nu mai puţin interesant este pentru mine faptul că părintele ei nu-i altul decât actorul Mihai Mereuţă, pe care l-am urmărit de multe ori cu simpatie, ca urmare a altei pasiuni care m-a stimulat: teatrul şi, în general, spectacolul.

Am amintiri personale despre Eugen Ardeleanu, a cărui urmă am pierdut-o la un moment dat, când cred că se afla în Austria. Din participarea mea la Caranşebes, la un Concurs “Plus sau minus poezie”, păstrez amintirea plăcuta a Danielei Rodica Iatan. De undeva de prin Gorj, vine o amintire despre Daniela Udrică; mă înşel oare?

Un fapt curios în promoţia aceasta: 4 de Ionescu şi numai 2 de Popescu, în timp ce, se ştie, în matematica românească numărul Popeştilor este mult mai mare decât al Ioneştilor.

Sunt convins că, dacă v-aş avea in faţă, aş recunoaşte şi pe multi alţii, eventual cu ajutorul lor. Ajutaţi-mă, prevalându-vă de adresa mea e-mail: solomarcus@gmail.com

Cu mult drag şi o caldă îmbrăţişare,
Solomon Marcus

One response to “Mesajul domnului profesor Solomon Marcus”

  1. Daniela Iatan

    Nu pot să spun decât DOMNULUI PROFESOR, cu dragoste! Tot ce suntem noi se datorează dascălilor excepţionali pe care i-am avut, care ne-au învăţat să preţuim valorile adevărate, să iubim frumosul, exprimat în cuvinte, în sunete, în zâmbete, în probleme, în oameni! Încerc, în fiecare zi, să calc în urmele paşilor DOMNIILOR VOASTRE, cu speranţa că elevii mei , vor spune odată, ca şi mine, “doamnei profesoare, cu dragoste!”

    VĂ MULŢUMESC!
    Daniela Iatan (Mihalache)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.